Filmgenres zijn een manier om films te classificeren om het publiek te helpen selecteren wat ze willen zien. Er zijn veel verschillende soorten film- en tv-genres, waaronder komedie, drama, actie, horror en meer. Elk heeft unieke eigenschappen die het onderscheiden van andere genres. Maar hoe evolueren filmgenres? Laten we eens kijken hoe de verschillende genres door de geschiedenis heen zijn veranderd, van klassiek tot hedendaags. Films kunnen worden onderverdeeld in genres op basis van vele factoren, waaronder plot, personage, setting en meer. Er zijn zelfs subgenres binnen elk genre om verder te verfijnen waar een bepaalde film over gaat. Drama is bijvoorbeeld een categorie die verder kan worden onderverdeeld in gezinsvriendelijke en volwassen drama’s. Elk van deze categorieën heeft zijn eigen unieke thema’s en verhaallijnen, waardoor het publiek kan kiezen welke films bij hen passen.
De vroegste films waren meestal stil en bevatten geen dialoog, maar toen er eenmaal geluid aan de bioscoop was toegevoegd, kwamen er meer mogelijkheden voor filmmakers om nieuwe genres te creëren. Door de introductie van geluid konden filmmakers voice-oververtelling en zang gebruiken om het verhaal te vertellen en personages te ontwikkelen. Dit leidde tot de opkomst van muziekfilms, die liedjes in het verhaal opnemen om het verhaal vooruit te helpen en de personages verder te ontwikkelen. Dit is een populair type filmgenre dat in de loop van de tijd een hoofdbestanddeel van de filmindustrie is gebleven. In de 20e eeuw daagden onafhankelijke filmmakers de conventies van Hollywood uit en creëerden nieuwe genres zoals de western. Dit genre geniet nu van een heropleving dankzij de populariteit van films als Unforgiven, 3:10 To Yuma en Django Unchained. Dit is een genre dat waarschijnlijk zal blijven groeien en veranderen naarmate nieuwe filmmakers het blijven verkennen.
De thriller is een ander al lang bestaand genre dat nog steeds een belangrijk onderdeel van de filmindustrie is. Dit genre werd voor het eerst gebruikt door filmmakers in 1914 met de release van Le Mystere de la chambre jaune (ook bekend als The Mystery of the Yellow Room). In de loop der jaren is dit genre een favoriet onder het publiek geworden en heeft het ons enkele van de meest iconische films aller tijden opgeleverd, zoals Alfred Hitchcocks Psycho en Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. Romantiek is een filmgenre dat vaak wordt gecombineerd met andere filmgenres of op zichzelf kan staan. Het verkent typisch de elementen liefde, relaties, huwelijk en opoffering. De film Blue Valentine uit 2010 met in de hoofdrol Ryan Gosling en Michelle Williams is een uitstekend voorbeeld van dit soort filmgenre, waarin het begin en einde van een relatie wordt verkend, evenals de pijn en hartzeer die daarmee gepaard kunnen gaan.
Het horrorfilmgenre is een populaire categorie die in de loop der jaren is blijven evolueren, waarbij sommige films dichter bij het psychologische horror-subgenre komen en andere meer naar het bloederige horror-subgenre gaan. De meest populaire films van dit genre zijn meestal films met een bovennatuurlijk of paranormaal element, zoals de film It en de remake van The Haunting.