Skip to content Skip to footer

De opkomst van streamingdiensten: hoe ze de filmindustrie veranderen

Streamingdiensten hebben een grote impact gehad op traditionele filmdistributiekanalen. Naarmate meer mensen ervoor kiezen om films en televisieprogramma’s online te bekijken, is het aantal bioscopen afgenomen, wat heeft geleid tot een daling van de kassaverkoop. Bovendien verliezen traditionele televisienetwerken kijkers naarmate meer mensen voor hun entertainmentbehoeften overgaan op streamingdiensten. Toen Netflix in 2007 voor het eerst zijn streamingdienst lanceerde, was het een game-wisselaar voor de branche. Het stelde mensen in staat films en tv-programma’s op hun computer te bekijken met slechts één klik op de knop. Al snel begonnen andere bedrijven hun versies van streamingdiensten aan te bieden. Amazon Prime werd gelanceerd in 2011 en werd al snel een populaire keuze onder consumenten, terwijl Disney+ na de lancering in 2019 aan populariteit begon te winnen vanwege de indrukwekkende bibliotheek met content die eigendom is van Disney.

Ondanks hun populariteit worstelen veel consumenten met het vinden van de juiste streamingdienst voor hen. Volgens een rapport uit 2022 van Conviva nemen pc’s slechts zeven procent van de streamingtijd voor hun rekening. Het merendeel van de streaming vindt plaats op mobiele apparaten: 45 procent van de gebruikers kijkt op een mobiele telefoon of tablet en 43 procent gebruikt een tv of smart device om te streamen. De opkomst van streamingdiensten heeft ook een positief effect gehad op de filmindustrie. Het heeft het voor filmmakers mogelijk gemaakt om meer diverse en nichefilms te maken en te distribueren dan ooit tevoren. Bovendien krijgt het acteurs uit ondervertegenwoordigde groepen de kans om hun verhaal te vertellen en een breder publiek te vinden. JD Hunt, een acteur die schittert in de BBC-serie Adulting en de aankomende speelfilm The Underground, is van mening dat streamingplatforms het voor filmmakers gemakkelijker hebben gemaakt om risico’s te nemen met minder reguliere projecten.

Maar niet iedereen is fan van de manier waarop streamingdiensten met hun klanten omgaan. Sommigen klagen dat ze niet eerlijk worden behandeld en dat hun diensten te duur zijn. Anderen zijn van mening dat het gebrek aan transparantie over waar ze voor betalen het moeilijk maakt om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een streamingdienst. Door de toenemende concurrentie tussen streamingdiensten zijn ze klantgerichter geworden. De meeste bieden nu verschillende abonnementspakketten aan om tegemoet te komen aan verschillende budgetten. Bovendien werken ze er hard aan om meer originele inhoud te bieden om te kunnen concurreren met hun concurrenten.

Hoewel er nog steeds enkele zorgen zijn over de toekomst van streaming, is het duidelijk dat het hier is om te blijven. Steeds meer mensen zeggen hun kabelabonnement op en kiezen in plaats daarvan voor een goedkopere streamingoptie. De populariteit van streamingdiensten kan echter ook betekenen dat mensen niet de films en tv-programma’s krijgen die ze willen zien in het theater of op de kabel. Het is belangrijk voor streamingdiensten om zich te concentreren op de kwaliteit van hun inhoud terwijl ze blijven groeien. Anders kunnen ze verliezen van concurrenten die betere deals en waar voor hun geld bieden. Het is ook cruciaal dat ze blijven investeren in originele inhoud, omdat dit nieuwe abonnees aantrekt en bestaande abonnees behoudt.

Leave a comment